Hoe voeg ik een klant toe?

Sherpa Tip: zoek altijd naar variaties van de naam van de klant, inclusief spelfouten, voordat u deze toevoegt.

Start

Een klant in een transactie toevoegen: na het klikken op de verkoop klik je op op Voeg toe (in de werkbalk).

Een klant buiten een transactie toevoegen: op het bureaublad van Ascend klik je op de tegel klanten.
Klik vervolgens op Toevoegen (op de werkbalk).

Velden en opties

Sherpa Tip: klik op het E-ID lezen (of F7) pictogram en lees de E-ID van de klant in via een smart card reader

Algemeen

(vereist) Rekening type:Selecteer Afzonderlijk als de klant een persoon is of Bedrijf als het een organisatie is.

(vereist) Voornaam:Geef hier de voornaam van de klant. Dit veld is verplicht, zelfs als het type bedrijfsis geselecteerd.

vereist Achternaam:Geef hier achternaam van de klant. Dit veld is verplicht, zelfs als het type bedrijf geselecteerd.

Bedrijf: typ de naam van het bedrijf. Dit veld is verplicht als het type bedrijf is geselecteerd.

E-mailadres: Geef het e-mailadres van de klant.

Tel 1: Voer het hoofdtelefoonnummer van de klant in. Selecteer het type telefoon (mobiel, vast, enz.).

• Home: het telefoonnummer is een (vast) huisnummer.
  • Mobiel: het telefoonnummer is een mobiel nummer dat SMS-berichten kan ontvangen (tekst). Deze optie is standaard geselecteerd.
  • Werk: het telefoonnummer is een werknummer.
  • Fax: het telefoonnummer is een faxapparaat.
  • Mobile (geen SMS): het telefoonnummer is een mobiel nummer, maar het kan geen SMS-berichten ontvangen.
  • Overig: het telefoonnummer is een ander type dat hierboven niet is gedefinieerd.

Tel 2: Voer het secundaire telefoonnummer van de klant in. Selecteer het type telefoon (mobiel, vast, enz.).

• Home: het telefoonnummer is een (vast) huisnummer.
  • Mobiel: het telefoonnummer is een mobiel nummer dat SMS-berichten kan ontvangen (tekst). Deze optie is standaard geselecteerd.
  • Werk: het telefoonnummer is een werknummer.
  • Fax: het telefoonnummer is een faxapparaat.
  • Mobile (geen SMS): het telefoonnummer is een mobiel nummer, maar het kan geen SMS-berichten ontvangen.
  • Overig: het telefoonnummer is een ander type dat hierboven niet is gedefinieerd.

Geslacht: Selecteer het geslacht van de klant. Dit veld kan verplicht zijn afhankelijk van de instellingen in Opties.

Geboortedatum: Voer de datum van de verjaardag van de klant in.

Rekeningnummer: Dit veld wordt automatisch ingevuld. Typ een nieuw nummer als u accountgegevens genereert buiten Ascend of klik op Nieuw om automatisch een nieuw nummer te genereren.

Opnemen in communicatie: Controleerof de klant heeft ingestemd om e-mails of mailings te ontvangen.

Verborgen: Vink dit vakje aan om de klant niet langer te tonen in uw systeem. Sherpa Tip: klantgegevens worden niet verwijderd, maar worden alleen weergegeven wanneer verborgen is geselecteerd. Transactiegegevens worden niet beïnvloed.

Factuuradres

Afschriften verzenden: Controleer of de inkoop op rekeningafschriften voor de klant moet worden gegenereerd.

Adres 1: Typ de eerste regel van het factuuradres van de klant.

Adres 2: Typ de tweede regel van het factuuradres van de klant.

Plaats: Typ of selecteer de plaats in het factuuradres van de klant.

Sherpa Tip: als u een postcode invoert, worden de bijbehorende plaats en provincie automatisch geselecteerd.

Staat/provincie: Typ de staat of provincie voor het factuuradres van de klant.

Postcode: Voer de postcodes in voor het factuuradres van de klant.

Land: Selecteer het land voor het factuuradres van de klant. Sherpa Tip: landen moeten worden geactiveerd voordat ze kunnen worden geselecteerd. ZieHoe voeg ik een land toe?

Afleveradres

Adres type: Selecteer residentieel als het adres is voor een huis, of commercieel als het voor een bedrijf.

Factureringsadres gebruiken voor verzending: Controleerof de facturerings-en verzendadressen hetzelfde zijn.

Adres 1: Typ de eerste regel van het factuuradres van de klant.

Adres 2: Typ de tweede regel van het factuuradres van de klant.

Plaats: Typ of selecteer de plaats voor het factuuradres van de klant.

Sherpa Tip: als u een postcode invoert, worden de bijbehorende plaats en provincie automatisch geselecteerd.

Staat/provincie: Voer de provincie in voor het factuuradres van de klant.

Postcode: Typ de postcodes voor het factuuradres van de klant.

Land: Selecteer het land van de klant. Sherpa Tip: landen moeten worden geactiveerd voordat ze kunnen worden geselecteerd. ZieHoe voeg ik een land toe?

Belasting

Huidige tarief: het huidige belastingtarief dat aan de klant wordt aangerekend, wordt weergegeven in de BTW-koptekst.

BTW-nummer: Typ het BTW nummer om de belastinguitzondering te bewijzen.

Reden van de belasting uitzondering: Selecteer de toepasselijke uitzonderings reden (bijv. State Park). Sherpa Tip: uitzonderlijke redenen moeten worden toegevoegd voordat ze kunnen worden geselecteerd; ZieHoe voeg ik een belasting uitzondering reden?

BTW-tarief detail: de standaardbelasting en de huidige belastingtarieven van de klant worden weergegeven in het raster. Als u een uitzondering wilt toepassen, klikt u in het veld klant belasting en typt u het gewenste tarief.

Koop op rekening

Status: Klik opde status van de klantrekening.

• Inactief: de klant kan geen account aankopen doen.
  • Actief: klanten kunnen account aankopen doen.
  • Geschorst: de klant kan account aankopen doen, maar de optie is tijdelijk ingetrokken <(bijvoorbeeld de klant heeft een onbetaalde rekening).
  • Gesloten:de klant kan account aankopen doen, maar zijn account is nu gesloten.

Kredietlimiet:het maximumbedrag dat de klant kan aankopen op krediet.

Voorwaarden: typ de betalingsvoorwaarden namens de klant (bijv. netto 30).

Vereist Bestelnummer: Controleer of er een inkoopordernummer moet worden getypt bij het factureren aan de klant.

Bijzondere instructies: Typ aanvullende opmerkingen over de rekening van de klant.